Notiser

optisk-fiber-creative-commons-kainet-illustation-it-telestyrelsen-tdc-fibernet-adgang_jpgVarför du ska ha fiber! – en översikt över olika argument

Det finns många anledningar att vara med i fiberprojektet. För att klargöra hur man kan tänka för er som ännu inte bestämt er har vi sammanställt några av de viktigaste argumenten:

Ekonomi 1: Du kan tjäna på det

Har du fast telefoni, TV-kanaler från Boxer och internet via ADSL idag? Då kan dina månadskostnader bli flera hundralappar lägre med fiber. Kopplar du en dator eller liknande (AppleTV, GoogleTV) till TV’n eller skaffar en smart-TV behöver du kanske inte så många kanaler längre utan det kan räcka med en on-demand tjänst för TV och film, såsom t ex Viaplay eller Netflix.

Exempel med parabol och Canal Digital + Telia ADSL 8 Mbit +fast telefon/ Mina siffror 2014-09-29/ Curt.

Abonnemangsavgifter/ Kombination som innehåller Bredband 8 Telia Bas 1/ Säkersurf Kvartalsavgift                                 1464*4 =5856kr

Canal Digital Familjepaket (sept. 2014)            308*12 =3696kr Summa per år                                                                                                    9552kr

Fiber Månadskostnad 299kr

Föreningen drift/underhåll 50kr

Månadskostnad 349kr

Årskostnad 4 188 kr                                    Skillnad för mig  per år 5364 kr.

Så i mitt fall så  är investeringskostnaden betald på mindre än fyra år om anslutningen kostar 20000 kr ,blir så som flera andra föreningar hamnat på under 15000 kr så är det ju ännu bättre affär. Och framförallt ett modernt nät med prestanda. Jag har ju fast telefon i bostaden i min kombination har Du inte så räkna bort den det blir ändå en bra affär.

 

 

 

Ekonomi 2: För fastighetens skull

Fiber till din fastighet kan vara avgörande för att du ska kunna sälja den till ett bra pris den dagen det blir aktuellt. Investeringen går att lägga in i bottenlånet på ditt huslån om du har utrymme för det. Se kalkyl på nästa sida. På lång sikt, när andra fastigheter på marknaden har fiber blir det lite som att försöka sälja huset utan indragen el. Den yngre generationen efterfrågar fiber.

Bättre kapacitet är roligt idag!

Fiber ger dig högre kapacitet med snabbare svarstider och stabilare signal. Tänk vad roligt man kan ha för den kapaciteten i form av strömmad högupplöst film, online-spel, högupplösta videosamtal med barnbarnen och så vidare.

Bättre kapacitet är ännu roligare imorgon

Nu lanseras de första TV-apparaterna med ultra-HD eller 4k, 4 ggr högre upplösning än HD. En av de ledande tjänsteleverantörerna för strömmad film över internet ”Netflix” menar att de kommer att tillhandahålla denna kvalitet inom ett par år. Men detta kommer att kräva en uppkoppling med hög hastighet, minst 100Mbit/s. Något du bara får med fiber. Marksänd TV, tex Boxer, kommer inte att kunna sända denna kvalitet till följd av begränsningar i bandbredden.

Framtidssäkert 1: Hastighet

Fiber kan byggas ut till oerhörda hastigheter. Det som begränsar idag är inte själva fibern utan den teknik som sitter centralt, vilken relativt enkelt kan uppgraderas. Telia kan redan idag erbjuda upp till 1000 Mbit. Världens snabbaste internet om 2000 Mbit byggs nu i Japan och är fiberbaserad. Den fiberkabel vi vill gräva ner är alltså framtidssäker på motsvarande sätt som det var att dra in el och telefoni på sin tid. Det ser inte ut att finnas några alternativa tekniker vid horisonten för dem som vill ha snabb stabil uppkoppling och fria datamängder.

Framtidssäkert 2: Kopparn försvinner

Har du telefoni och internet via kopparkabel idag? På lång sikt har samhället tydligt uttalat att kopparn ska bort och ersättas med fiber samt mobila tekniker. Kopparledningarna kommer alltså på längre sikt att försvinna. Vi som bor på landsbygden riskerar då stå med bara dyr mobil teknik till vårt förfogande om vi inte tar saken i egna händer och bygger ett fibernät. Att inte göra det vore katastrof för landsbygdens attraktionskraft.

Bättre än 4G

Du kanske tänker att 4G är lösningen för ditt behov av data. Sanningen är att 4G är en bra teknik för de som har täckning, MEN 4G är dyrt för producenten (mastägaren) och därmed även för oss konsumenter. Därför kommer vi troligen aldrig att få se 4G-abonemang med fri datamängd. Trängseln i nätet kommer att öka och göra kapaciteten i 4G sämre. Ni som inte har 4G-täckning idag kan heller inte räkna med att få det om vi inte bygger ett fibernät eftersom 4G-master kräver fiberanslutning.

Att lita på när åskan går

Har du blivit av med modem, router eller telefon när åskan gått? Till skillnad från koppar så leder inte glasfiber ström, vilket gör att din utrustning är betydligt bättre skyddat mot åsknedslag.

För bygdens skull

Vi har glädjen att få bo i en levande landsbygd med byskola och flera lokala företag med olika inriktning. Skolan och många av företagen behöver en säker, stabil uppkoppling med bra hastighet. Många av de privatpersoner som är med på fibersatsningen talar om vikten av detta för att behålla bygdens attraktionskraft

För att det är billigare nu

Föreningen siktar på att få stöd för delar av investeringen som fibernätet innebär. Det innebär att investeringen blir i snitt ca 30-35% billigare nu än den hade blivit utan stöd. För den fastighetsägare som vill ansluta sig i ett senare skede blir kostnaden ännu högre eftersom vi då varken kan räkna hem stödpengar för denna fastighet eller planera nätet därefter. I värsta fall tvingas vi tacka nej till efterkommande fastighetsägare eftersom vi inte kommer att ha råd att bygga nätet med överkapacitet.

Det blir sämre och sämre med 4G…

Tidigare under året har Telia till mitt förtret skurit ner på den maximala datamängd som ingår i deras 4G-abonnemang.

Senaste nytt.

Om sju år kommer nio av tio svenskar att ha tillgång till bredband med minst 100 megabit per sekund. Den bedömningen gör Post och telestyrelsen i en ny rapport.

Regeringens mål är att 90 procent av alla svenskar ska få tillgång till bredband med en överföringshastighet av minst 100 megabit per sekund år 2020. Idag har 53 procent av svenskarna tillgång till bredband med 100 megabit per sekund, de flesta via fiber eller kabelnät. PTS räknar med att fiber kommer att vara den viktigaste tekniken även framöver. Men snabba mobila uppkopplingar kommer att ha viss betydelse för att nå målet. Hur stor betydelse de mobila uppkopplingarna får beror både på teknikutvecklingen och på vilka frekvenser som kommer att avdelas för mobilt bredband.

2012 investerades 4,7 miljarder kronor i fast bredbandsinfrastruktur enligt PTS. För att klara målet om 90 procent täckning så krävs investeringar på ungefär 32 miljarder kronor fram till 2020. För att den investeringsviljan ska finnas krävs ett fortsatt högt tryck från konsumenter som är beredda att betala för snabb uppkoppling.

Följer Telia i spåren

Telenor stryper datamängden i 4G

Telenor har nu kraftigt strypt den mängd data man kan ladda ner varje månad via mobilt bredband från ca 80 GB/månad till 12 GB/månad som mest. Tidigare har även Telia gjort samma sak.

Vägkrokig.jpg

Publicerad: 3 maj 2013 – 11:43

När nu 4G ingår i de flesta mobila bredbandsabonnemang är det inte längre hastigheten som är den stora flaskhalsen utan mängden tillgänglig data. Samtliga operatörer sätter en gräns på hur många gigabyte data man får ladda ner eller skicka per månad för att hindra att näten överbelastas. Ju mer man betalar för sitt mobila bredbandsabonnemang, desto större datapott.

Telenor var tidigare det ställe man vände sig om man ville ha stor datapott. I marknadsföringen hävdade man att man var ensamma om att ha obegränsad datamängd, men i praktiken förbehöll man sig rätten att strypa datahastigheterna om man gjorde av med mer än 80 gigabyte per månad.

Men det var då det. I de nya mobila bredbandsabonnemangen som gäller från den 2 maj har man kraftigt begränsat mängden tillgänglig data. I det dyraste abonnemanget för 399 kr/månad får man endast tillgång till 12 gigabyte per månad. För 299 kr/månad får man 8 gigabyte, och för 199 kr/månad får man 4 gigabyte.

Även Telia har sedan slutet av mars i år skurit ner till mindre generösa villkor. För 399 kr/månad får man endast 10 GB hos Telia, mot tidigare 40 GB.

Tre (som har lägre maxhastighet i sitt nät) erbjuder 100 gigabyte per månad i sitt dyraste abonnemang, och Tele2 (som har samma 4G-nät som Telenor) 80 gigabyte per månad.

Så här kommenterar Alexandra Carlsson på Telenor ändringen:

– Med vår tidigare abonnemangsmodell för mobilt bredband fick alla kunder betala lika mycket, oavsett hur mycket eller hur lite data de använde. Istället har vi nu infört en mer rättvis portfölj som innebär att man betalar för den datamängd man faktiskt förbrukar; den som använder mycket data kommer att betala mer än den som använder lite data och vice versa. För de flesta kunder är det här ingen större förändring; exempelvis klarar sig de flesta surfplattekunder idag på det minsta abonnemanget där priset är jämförbart med tidigare 4G Mini (4G Mini inkl 2 GB: 99 kr, Surf Mini inkl 4 GB 199 kr).”

De nya abonnemangen innebär ju också en rejäl sänkning för de som betalar mest. Har ni någon kommentar till det?

– Vi har infört en modell som innebär att man som kund betalar för det man använder, precis som det fungerar på de allra flesta marknader idag. Exempelvis, en person som tankar sin bil med full tank kommer också att få betala mer än en person som väljer att tanka halv tank. Likadant blir det hos oss, kunder som använder mycket data får betala mer än de som använder lite data.

Alexandra Carlsson tillägger att ändringarna endast gäller nytecknade kunder. Befintliga kunder behåller sina gamla abonnemangsvillkor.

Mobil tackar surfväljaren.se för tipset.

Backa,Bro,Bräcke,Röd,Långeland,Stensbo och Hälleviksstrand